In gesprek met tuinderij het Groene Boord

3 min leestijd
Image

In gesprek met tuinderij het Groene Boord

Onlangs hebben we een leuk gesprek gehad met Wilma Hurkens van tuinderij Het Groene Boord in St. Odiliënberg. We werken al langere tijd samen met Carolien Caspers van het Mooshöfke in Asenray en Ivo Helweten en Loet Paulussen van de Groentegaard in Baexem. We ondersteunen van harte de lokale initiatieven die bezig zijn met duurzame, efficiënte groenteteelt. Hier het verhaal van Het Groene Boord.
 
“In 2022 heb ik de stap genomen om mijn kantoorbaan op te zeggen en het op een heel andere boeg te gooien. Het landbouwperceel van mijn ouders lag al een aantal jaren grotendeels braak. Het perceel verkopen wilden we niet want dat zou het einde betekenen van de grootste hobby van mijn vader, een strook blauwe bessen van 1200m2. Het voelde ook niet goed om het perceel met zo’n unieke ligging te verkopen. Vandaar dat ik opzoek ging naar een bestemming voor het braakliggende gedeelte van het perceel. In corona tijd heb ik wat online cursussen gevolgd over allerlei kruiden en hoe je deze kunt gebruiken. Ook werd er gesproken over permacultuur en over voedselbossen. Ik ben hier meer over gaan lezen en opzoeken. Het idee om voedsel te telen op een manier samengaat met natuur i.p.v. er tegenin vond ik zo mooi en zo logisch. Ik heb daarna een aantal cursussen gevolgd en was nog steeds erg enthousiast over voedselbossen. 
Ik kwam wel tot de conclusie dat het een hele tijd zou duren voordat daar productie vanaf zou komen. Ik was er veel me bezig, vooral in mijn hoofd. Ik moest een keuze moest gaan maken of hier vol voor gaan of het op een laag pitje zetten zodat ik me nog voldoende kon focussen op mijn werk. Ik heb uiteindelijk voor het eerste gekozen. Ik heb de stap genomen om mijn baan op te zeggen. Dit betekende wel dat er op korte termijn ook inkomsten moesten komen. Toen kwam het idee om het voedselbos te combineren met een tuinderij. De groenten uit een voedselbos zijn voor ons ook nog niet zo bekend, een tuinderij gaf dan ook tevens de mogelijkheid om te zorgen voor de bekendere groenten.
Ik heb daarvoor een mooie cursus gevold, helemaal gericht op mensen die graag een kleinschalige tuinderij willen opstarten waar alles wordt geteeld zonder gebruik te maken van gif of kunstmest. Daar was het dat ik kennisnam van een zelfoogst tuinderij, een hele grote moestuin waar de leden van de tuin zelf hun eigen groenten komen oosten. De tuinder zorgt dat alles groeit zoals het hoort en als lid hoef je dan alleen nog maar te komen oogsten. Meehelpen mag (heel graag zelfs) maar hoeft niet.
Laten we vooropstellen dat elk principe eigen voor en na delen heeft maar wat mij zo aansprak aan zelfoogst is:

  • Je kiest zelf wat je oogst en hoeveel, minder verspilling
  • Geen verpakkingen
  • Rechtstreeks van het land naar je huis, geen onnodig transport, groenten hoeven niet gekoeld te worden.
  • Verser kan niet
  • Mooie ligging omringd door bos, ik zou het fijn vinden als ik mensen een rustmoment kan aanbieden als ze komen oogsten
  • Je ziet hoe de groenten geteeld worden, je weet de herkomst van je groenten.
  • Voor mij als tuinder is het voordeel dat ik niet hoeft te oogsten en er meer tijd is om te werken in de tuin. 

Voor het lidmaatschap wordt een solidaire vergoeding gevraagd. Dus geen vaste prijs maar een prijsschaal. Er wordt gevraagd om zelf je bijdrage te kiezen afhankelijk van je draagkracht. Zo hoop ik gezond en eerlijk voedsel bereikbaarder te maken voor een grotere groep mensen.
 
Er wordt een voedselbos aangelegd van ca 1hectare, in 2022 is de eerste aanplant gedaan. Maar afgelopen januari heeft het bos een flinke boost gekregen en zijn er een kleine 1000 bomen geplant. In de komende 3 jaar zullen er nog heel wat bomen en struiken volgen.”
 

Dit artikel delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

DONEER EN DOE MEER

Verbind je met het Duurzaamheidscentrum

Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan De Groene Transformator? Dan kan op vele verschillende manieren. Denk aan het leveren van spullen, kennis overdracht, mankracht, het verzorgen van lezingen of excursies, en ja uiteraard ook geld doneren behoort tot de mogelijkheden. De Groene Transformator is onderdeel van Stichting RoerOm en deze stichting heeft een ANBI status. Neem contact met ons op en wij denken met je mee.

Image